За отопление – по-надежден климатик

Закупуването на климатик не е лесна задача предвид хилядите модели на пазара. Конкуренцията между производителите е голяма, като всеки търси иновативни подходи за улеснение и комфорт на потребителите.

Ако сте решили да се отоплявате с климатик, преди да изберете модел, трябва да знаете до каква температура навън очаквате той да работи ефективно. Това е важно, защото мощността, която ще отдава уредът, за да стопли помещението, зависи силно от външната температура. Трябва да изчислите необходимата мощност така, че да бъде съобразена и за най-ниските температури, т.е. трябва ви надежден климатик .

Как да определите колко мощен климатик ви трябва?

При избиране на мощност на климатика вземете под внимание фактори като изложение, вид и състояние на дограмата, изолация на сградата, както и големината на отопляваното помещение.

Когато помещението не е изолирано, ще е нужна повече енергия, за да се компенсира топлинната загуба. Колкото по-студено е навън, толкова по-ниска ще бъде мощността на климатика, защото ще взема топлина отвън и ще я премества вътре. Има модели, които работят при много ниски външни температури  – под -20°С.

Капацитетът на климатиците се измерва в kW или BTU – британска топлинна единица. За един кубичен метър са необходими около 0,06 kW. Ако едно помещение е с площ 22 кв. метра и с височина 2,6 м, ще ви е нужен климатик с отдавана мощност около 3,43kW. В продуктовите листи на производителите мощността при различните климатици е 9 000 BTU , т.е. разговорно девятка, 12 000 BTU  – дванайстка и т.н.

Според специалистите има разлика между необходимата и консумираната мощност, като консумираната винаги е по-ниска.

В режим отопление трябва да се предвидят минимум 1,5 kW за всеки 10 кв. метра площ, ако таваните не са по-високи от 3 м. Ако липсва изолация, има повече от една външна стена или остъкление, за всеки 10 кв. метра площ са нужни поне 2 kW мощност.

Все пак този начин на изчисление е приблизителен и най-добре е да потърсите услугите на професионалист.

Ако изчисленията са неточни и избраната мощност на уреда не е достатъчна, той ще се амортизира по-бързо. При избрана по-висока мощност от нужната, разходите ви за електроенергия ще са по-големи.

Какви допълнителни функции за топлинен комфорт имат някои климатици?

За потребителите с високи изисквания водещите производители са оборудвали своите климатици с много допълнителни функции:

– Сензори за контролиране на стайната температура

– Охлаждане до -18 или -20°С

– Режим Камина, позволяващ климатикът да улавя топлината от камината и да я разпределя по равно в стаята

– i-see sensor при климатици мицубиши

Докато другите климатици измерват температурата в горната част на стаята, климатиците на японския производител има уникален инфрачервен сканиращ термометър, извършващ такава проверка на пода в район от 150°. Така се гарантира поддържането на зададената температура.

– Follow me

Това е температурен сензор на дистанционното, регулиращ автоматично работата на климатика в зависимост от измерената в областта на дистанционното температура.

– Турбо режим,  позволяващ висока скорост за бързо достигане на зададената температура.

Всяка фирма предлага серия климатици, които са оптимизирани за отопление и при най-ниски температури, а в същото време са и икономични. И макар че са малко по-скъпи, ще ви гарантират комфорт и топлина през студения сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *