Профилни характеристики на добрия предприемач​

Докато доскоро предприемачите не бяха достатъчно добре подготвени, сега в повечето бизнес университети се предлагат курсове за предприемачи. Там може да се научи много за това, което може да ви помогне да станете успешен предприемач. И макар че все още няма създаден съвършен профил на предприемач, има много характеристики, които излизат на преден план.

Кои качества гарантират сигурен успех?

Умение за самоконтрол

Предприемачите не обичат някой да има власт над тях и вярват, че могат да свършат работата по-добре от всеки друг, носейки максимална отговорност. Създават бизнес стратегии и се стремят да постигнат целта си. Постигнат ли я, веднага я заместват с по-голяма. Изпитват нужда от свобода за действие, чувстват се самоуверени, когато държат нещата в свои ръце.

Усещане за спешност

Предприемачите не понасят бездействието, защото това ги смущава и напряга. Притежават постоянно усещане за спешна нужда от развиване на идеите си. Ето защо ако спортуват, предпочитат индивидуалните спортове, защото мускулите и мозъкът им пряко влияят върху темпото и резултата. Голямата им енергия ги тласка към нови постижения.

Усет и концентрация

Успешните предприемачи имат усет към детайлите и постоянно търсят възможности за постигане на целите си. Владеят всички сложни дейности като планиране, вземане на стратегически решения и умение за работа върху няколко бизнес идеи едновременно.

Реализъм

Добрите предприемачи приемат трезво нещата и рядко гледат нереалистично. Искат да владеят положението и проверяват всяка информация, преди да я използват. Директни са и очакват същото и от останалите.

Потребност от признание

Удовлетворение за добрите предприемачи носи успеха на бизнеса им, когато този успех се дължи на външни фактори. Ако предприемачите имат трудни моменти в бизнеса, те изцяло съсредоточават енергията и ресурсите си да излязат от ситуацията успешно. За тях е важно по-скоро представянето на бизнеса, а не толкова техния собствен образ, изграден пред конкуренцията и публиката.

Избягване на близките взаимоотношения

По време на създаването на бизнеса, когато ресурсите са оскъдни, успешните предприемачи рядко отделят време за чувствата на хората освен на тези, които са важни за постигане на целите им. При разрастване на бизнеса оцеляват само тези предприемачи, които умеят да се приспособят към новите условия на развита и по-структурирана организация. Точно те се превръщат в успели.

Емоционална стабилност

Предприемачите могат да се контролират и да издържат на напрежението. Чувстват се комфортно в напрегнати ситуации. Ако има трудности и провали, те ги мобилизират. Винаги насочват насъбраната енергия към някоя нова дейност за реализиране на поредната бизнес идея.

Ако разполагате с добри познания в областта на своята дейност, смело поемате рискове и в резултат на качествата и уменията си ръководите успешно бизнеса си, то може да се каже, че сте успешен предприемач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *