Невидимите и умни нанотехнологии​

За много от нас нанотехнологията е нещо непознато и едва ли не мистериозно, но все пак знаем, че е „технология на микроскопичните частици”. Самата дума „нано” е гръцка и означава „джудже”. Не можем да видим или докоснем тези частици, но факт е, че те отдавна са част от живота ни.

Какво представляват нанотехнологиите?

Нанотехнологиите означават „конструиране в малък мащаб”. Работят в наномащаб – мащаба на единичните молекули. Боравят с материали, които са с размери от порядъка на нанометри – между 1 и 100 нм, а един нанометър е една милиардна от метъра.

Учените изследват частиците в наномащаб в течение на години, но значителен напредък е постигнат едва през 1980г., когато са изобретени микроскопи от ново поколение.

Къде днес се използват нанотехнологии?

Много от големите приложения на нанотехнологиите все още са под формата на разработки в лабораториите. Въпреки това нанотехнологиите отдавна намират място в редица аспекти на живота ни:

– Процесори и компютърни компоненти, направени с наноматериали.

– Материали в строителството за изработване на по-ефективни изолации и самопочистващи се повърхности.

– Опаковки за съхранение.

– Подобряване на химичния състав на козметика и лекарства.

С какво нанотехнологиите ще променят бъдещето ни?

– Разпространение на лекарства, които могат да бъдат външно активирани и контролирани, вкл. и наноразмерни лекарствени преносители за насочване към различни клетки.

– „Татуировки”, които да наблюдават солите и др. метаболитни нива и да предупреждават спортистите или диабетиците.

– Обувки или дрехи със сензори, които да събират данни.

– Енергосъбирателни интегрирани системи – с текстил, обувки и др., които да улавят слънчева и механична енергия, за да зареждат електронни устройства.

– Гъвкави и прозрачни соларни панели с висок к.п.д. на преобразуване на слънчевата енергия, вградени в прозорци, плочки и др.

– Повърхности и тестил, които премахват азотните оксиди и други вредни вещества във въздуха.

– Интелигентни опаковки за храна със сензори за откриване на разваляне или замърсяване, както и със система за проследяване и комуникация с производителя или с търговеца.

Крият ли рискове за здравето нанотехнологиите?

Нанотехнологиите използват наномащабни материали и затова съществува притеснението,че те биха могли да навредят на хората чрез преминаване през защитни бариери като кожата например. Това се отнася най-вече до продуктите за слънчезащита. Досега няма доказателства за това, както и изобщо за вредни продукти, съдържащи наноматериали.

Наноматериалите се третират като всеки друг химикал, който трябва да отговаря на набор от правила, за да бъде използван в потребителски продукти и производствени процеси. От началото на 2014г. законови разпоредби задължават производителите на козметика и хранителни продукти да указват в списъците на съставките наличието на наноматериали.

Ефектът на наночастиците върху човешкия организъм все още не е проучен обстойно, за да бъдат контролирани рисковете за здравето. Но безспорно нанотехнологиите предоставят много възможности за приложение. Потенциалът да революционизират различни сфери на човешкия живот превръщат умните нанотехнологии в основа на съвременната цивилизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *